Signed in as:
filler@godaddy.com
Signed in as:
filler@godaddy.com
Atasözü
Çocukluk ve ergenlik dönemindeki toplumsal sorunlar, öğrenme güçlükleri ve aile içi çatışmalar, ailelerin çocuk ve ergen psikolojisinde uzmanlaşmış bir psikoterapiste yönelmelerinin başlıca sebeplerinden bazılarıdır. Çocuk ve ergen psikoterapisinde ilk değerlendirme zamanında terapist, kullanılacak psikoterapinin türünü belirler. Kullanılacak tedavi yönteminin belirlenmesinde terapist, çocuğun mevcut sorunları, öyküsü, inkişaf düzeyi, tedaviye aktif alınması ve çocuğun psikolojik problemlerine yönelik lüzumlu müdahale türlerini değerlendirerek karar verir.
Çocuk ve gençlik terapisinde ilaçlar ve psikoterapi beraber kullanılabilir. Çocuk ya da ergenin psikoterapist eşliğinde kendini rahat, güvende ve anlaşılmış hissetmesi oldukça önemlidir. Böyle emin bir ortamda çocuğun duygularını ifade etmesi ve gereksinim duyan yardımı bulması fazlaca daha basit olacaktır.
Oyun Terapisi: Özellikle okul öncesi devre çocuklarında romantik travma durumlarında tercih edilen oyun terapisinde, terapist oyuncak, muhtelif oyun ve aksiyon benzer biçimde araçlarla evlatların kendilerini, korku ve endişelerini ifade etmelerine yardımcı olur. Rakamlar, yaş grubundaki evlatların ilgisini çekti.
Grup Terapisi: Grup terapisi, özellikle aşırı utangaçlık, içe kapanma ve yalnızlık şeklinde toplumsal sorunları olan çocuklar ve ergenler içinde sosyal iletişimlerini geliştirerek, gençlerin çevreleriyle kuvvetli bir sosyal bağ geliştirmelerine destek olmayı amaçlar.
Bilişsel Davranışçı Terapi: Bilişsel davranışçı terapi, özellikle dikkat arayan, fobiler sergileyen ve obsesif-kompulsif alışkanlık sergileyen çocuk ve ergenler için tercih edilen bir terapi yöntemidir.
Aile Terapisi: Özellikle boşanma, ayrılık, sevilen birinin ölümü ve maddi sıkıntılar şeklinde yıkıcı sorunları olan ailelerin çocuklarında kullanılan aile terapisinde psikolog, tüm aile üyeleri arasındaki bağı güçlendirmeye ve iletişimi çözmeye destek olmak talep eder.
Bireysel Terapi: Terapiden sorumlu psikoloğun, çocuk ve ergenlerin psikolojik sorunlarını münakaşa kanalıyla keşfetmeyi ve iyileştirmeyi amaçlayan bireysel konferans terapisi terapilerinde daha ilkin çocuk ve ergenlerle çalışmış olması dikkat çekicidir.
Terapötik psikoloğun, evlatların ve ergenlerin ruhsal problemlerini tartışma yöntemiyle keşfetmeyi ve iyileştirmeyi amaçlayan bireysel konferans terapileri mevzusunda çocuklar ve ergenlerle halihazırda çalışmış olduğundan güvenli olmak özellikle önemlidir.
Çocuk Ergen terapisinde terapist, çocuğun yada ergenin açınma evrelerine uygun anlatım kalıpları ve rolleri kullanır. Her çocuğun dünya görüşü ve onu nasıl algıladığı birbirinden ve yetişkinden yetişkine farklılık gösterir. İlk seansta uygulanacak terapi türü terapist tarafından belirlenir. Ayrıca terapist, tedavi yöntemine karar verirken çocuğun mevcut problemlerini, yaşam öyküsünü, gelişim düzeyini ve terapiye aktif katılımını dikkate alır. Çocuğun veya ergenin terapistle güvende hissetmesi ve anladığına inanması önemlidir. Çünkü terapist itimat aşılarsa çocuk duygularını huzurlu bir dille ifade edebilecek ve gereksinim duyan yardımı daha çabuk bulacaktır.
Çocuk ve ergenler için çocuk ve ergen terapisi faydalarını sıralamak gerekirse;
- İhtiyaç duydukları duygusal desteği almalarına yardımcı olur,
- Boşanmış bir aile çocuğunun niçin olduğu sorunlarla baş eder,
- Arkadaşlık ve sosyal ilişkilerdeki sorunlara farklı bakış açıları sunar.
Copyright © 2024 Trio Psikoloji - Ankara Psikolog | Uzman Danışmanlık ve Terapi Hizmetleri - All Rights Reserved.
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.